2 Ocak 2014 Perşembe

Küba'da sosyalizmin gençliğe kazandırdıkları

Küba'da devrimin 55. yılı kutlanmakta. Emperyalizmin her türlü saldırısına rağmen, Küba'da sosyalizm ayakta ve "tarih bitti" diyenlere inat hala direnmeye devam ediyor.

Haziran ayında yaşadığımız direnişin ardından, sosyalizmin kitleler tarafından daha çok merak edildiği günümüzde, Küba'daki gençliğin sosyalizm düzeni sayesinde kazandıklarını derlemek ve hatırlatmak istedik.

Bir öğrenciye bir öğretmen

Sayısı birkaç yüz bine ulaşan atanamayan öğretmenin olduğu bir ülkede yaşayınca garip gelebilir, Küba'da öğrencinin ulaşım problemi yaşaması halinde o öğrenci için tek bir öğretmen gönderilebiliyor. Hem öğrenciye, hem öğretmene, hem de bilime verilen değeri göstermek açısından çok önemli bir uygulama. Sadece bu şekilde değil, eğer öğrenci organize bir eğitime katılmayı talep ederse (yani arkadaşlarıyla birlikte eğitim görmeyi), öğrencinin ulaşımı tüm araçlar kullanılarak (helikopter de buna dahil) sağlanmakta.


Ücretsiz eğitim, Öğrenci bursları ve yurtlar

Ülkemizde üniversite öğrencileri açısından en büyük sıkıntı, öğrencinin olanaklara ulaşması için gerekli maddi imkanları bulamamasıdır. Hem burs, hem de yurt bulma konusundaki bu sıkıntı, Küba'da aşılmış durumda. Bunun yanı sıra anayasal olarak da, uygulama olarak da Küba'da eğitim tamamen ücretsizdir. Ülkemizdeki gibi öğrencilerin bir kısmına değil, tüm öğrencilere burs (aylık 100 pezo, yani 215 lira) sağlanmakta. İhtiyacı olan öğrenciler ise üniversite yurtlarında barınmakta.

Enternasyonal dayanışma

Küba sadece kendi vatandaşlarına değil, Latin Amerika'da eğitim için gerekli geliri olmayan öğrencilere de eğitim olanağı sunmakta. Kübalı öğrencilerin yararlandığı olanaklar, aynı şekilde başka ülkelerdeki öğrencilere de sunulmakta. Ayrıca öğrenci, isterse kendi ülkesinde meslek yaşamını sürdürebiliyor. Küba'nın Dünya ölçeğinde en iyi olduğu alan olan Tıp eğitimi sayesinde, mezun olan doktorlar bir çok ülkede hizmet vermekte.

Gelecekten umutlu gençlik

Küba'daki eğitim sadece doktor yetiştirmeye yönelik değil. Tıp alanında oldukça ileri olan ve çeşitli ülkelere tıp alanında destek veren Küba, günümüzün teknolojik gelişmelerini takip etmek için bilişim alanında da oldukça ciddi çalışmalar yapmakta ve bunun için Bilişim Üniversitesi bulunmakta. Küba'da öğrenciler bürokrat olarak değil, yeteneklerini en açık, en yalın biçimde kullanabilecekleri meslekleri icra etmek için eğitim görüyorlar. Ülkemizdeki uygulamanın aksine, öğrenciler üretim sürecinin bir parçası olarak eğitimlerini devam ettiriyorlar, yani öğrencilerin üretimden kopuk, sadece sınavlar, projeler, not odağında yaşadığı bir ortam bulunmamakta.

Sosyalist insanı yaratmak için eğitim

Geçmiş sosyalist deneyimlerin en büyük eksiklerinden biri sosyalist, yani paylaşan, üreten, düşünen insanı yaratamamak olmuştu. Küba, gelecek nesillerin bu sorunu aşması açısından bütün olanakları gençliğe sunmakta.

Kurtuluş Partisi Gençliği'nden bir yoldaş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öneri/eleştiri ilet.