22 Temmuz 2023 Cumartesi

Eğitimde 21 yıllık fiyasko: AKP

 

Her yıl milyonlarca gencin geleceğe dair umutlarla girdiği üniversite sınavı, Türkiye’de eğitimin getirildiği durumu gözler önüne sermektedir. Hiçbir bireysel koşul, fiziki ve zihinsel beceri gözetilmeksizin yalnızca birim soru başına düşen puan üzerinden yapılan üniversite yerleştirme sistemi; isteyenin istediği bölüme değil, istenilenlerin istenilen bölüme yerleştirilmesini sağlıyor.

Bu sene de 17-18 Haziran tarihlerinde yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)’ye katılan 2 milyon 900 bin civarı adaybu “hileli” yarışta ter döktü. Özel okullar ve dershaneler eliyle kamu hizmeti olmaktan çıkarılıp rekabet alanı haline getirilen eğitim sistemi, geçtiğimiz yıllarda sekaların kapatılması ile art arda artan kağıt ve kitap fiyatları bu yarışın hileli olmasındaki temel etkenler. Yani yıllardır dillerde dolanan çok okuyan mı bilir çok gezen mi sorusundaki iki seçenek de doğru cevap değil bu sistemde, ne çok okuyan ne de çok gezen yalnızca parası olan; üniversiteye yerleşebilir, akademik eğitim alabilir ve bilme hakkına sahip olur.

AKP'giller'in kurulduğu günden bu yana Türkiye’de eğitimi getirdikleri durumu ve 2023’te ne seviyede olduğunu görmek için ÖSYM Başkanlığının verilerine bakalım:

3 oturum halinde gerçekleşen YKS’nin ilk oturumu olan TYT’ye 17 Haziran 2023’te 

2 milyon 995 bin 638 kişi katıldı, bu kişilerin sınavda branşlara göre ortalama doğru soru sayıları şu şekilde:

40 sorunun çıktığı matematik testinde ortalama doğru sayısı 8,2bunun yanısıra 20 sorunun sorulduğu fen bilimleri testinde ise 3,5. Bu rakamlar yalnızca doğru soru sayısının ortalaması yani 4 yanlışın 1 doğruyu götürdüğü hesaba katılırsa rakam daha da düşüyor.

Bir lise öğrencisi 4 senelik lise hayatı boyunca haftada 6 saat matematik dersi görüyor bu bir eğitim-öğretim yılında 216 4 senelik lise hayatında ise 864 ders saati ediyor. Bir öğrenciye verilen 864 saatlik dersin karşılığı 40 soruda ortalama 8,2 doğru soru oluyor yani %20,4 başarı oranı.

Yine aynı sınavda 100 bin civarı sıfır çeken aday olduğu söyleniyor, bu da demek oluyor ki, bu ülkenin eğitim kurumlarında ders almış 100.000 kişi önüne koyulan 120 soruluk bir sınavda kalem oynatamıyor. İşte Türkiye’de eğitimin manzarası budur.

Yani insanlarımızı, gençlerimizi hem böylesine alt seviye ve başarısız bir eğitim sürecinden geçirip hem de böylesine hakkaniyetten uzak bir yarışın içine sokmayı reva görüyor AKP'giller iktidarı

Bizler Kurtuluş Partisi Gençliği olarak halkın iktidarında gençlerimizin emeklerinin karşılığını aldıkları, istediği meslekte gelecek kaygısı gütmeden çalışabildikleri, akademik çalışmaların içinde özgürce yer alıp bilime katkı sunabildikleri bir düzen için mücadele ediyoruz. Bu düzeni kurmanın yolu, ABD-AB Emperyalistleri ve Yerli İşbirlikçileri eliyle Türkiyenin başına çöktürülmüş bu akpgiller iktidarını def etmekten geçiyor. 

21 yıllık AKP iktidarında; hayalleri çalınmış, gelecek kaygısına mahkum edilmiş, geleceği kararmış tüm gençlerimizi el ele, omuz omuza Kurtuluş Partisi Saflarında mücadele etmeye davet ediyoruz. Unutulmasın ki; örgütsüz halk köle halktır, örgütlü halk yenilmez.


22.07.2023

Kurtuluş Partisi Gençliği

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öneri/eleştiri ilet.