9 Eylül 2020 Çarşamba

AKP’giller’in online eğitim sistemi: Bilimden, laiklikten uzak Ortaçağcı gerici bir eğitim

Yeni bir eğitim dönemi başlarken sizlere, özellikle gençlere bu yazıyı yazmak istedik. Önce geçmiş dönemi değerlendirelim: AKP’giller iktidarı pandeminin başında okulları tatil ederek kendilerince online sisteme geçtiler ve beklendiği gibi bu süreci düzgün yönetemediler. Kurdukları sitelerin yetersiz olması ve öğretmenlerin bu konu hakkında eğitimlerinin olmaması dışında birçok evde bilgisayar, internet, televizyon gibi online derse katılımı sağlayacak araç gereçler de bulunmuyordu.

TÜİK verilerine göre Türkiye’de 2 milyon 716 bin 883 hanede herhangi bir internet erişimi bulunmuyor. Peki, bu hanelerdeki öğrenciler nasıl eğitim aldı? Devlet bu konu hakkında bir çalışma yürüttü mü? MEB, EBA’ya erişim için internet dağıttı diyebilirsiniz ancak o interneti kullanmaya çalışan öğrencilerin çoğu online eğitim alamadı.  Çünkü EBA’ya erişim için evlerinde bir bilgisayar, tablet vs yoktu. Yani MEB’in dağıttığı internet kullanılamadı.

Peki, evlerinde tüm imkanları olan öğrenciler çok faydalı bir eğitim alabildi mi? Kesinlikle hayır! Çünkü MEB’in kurduğu siteler sürekli arızalandı. Televizyondan yaptıkları yayınlar sürekli kendini tekrar etti alakasız konulara değinildi. Ders aralarına ilahiler ve Adnan Menderes'in idam görüntülerini sıkıştırarak gençlerimizin beyinlerini yıkamaya çalıştılar.

Peki, yeni dönemin açılacağını söyledikleri bu günlerde AKP’giller ne mi yapıyor? Daha başlamadan yeni dönemi belirsiz bir tarihe erteliyor. Bir taraftan, ‘online eğitim yapacağız’ diyorlar, bir taraftan, ‘yüz yüze eğitime kademeli olarak geçeceğiz’ diyorlar. Ancak her ikisi için de gerekli ortamı sağlamıyorlar. Online eğitim için bütün öğrencilerin gerekli ekipmanları olması gerekiyor ancak AKP’giller bunu önemsemiyorlar. ‘İmkanın varsa derse katılırsın’ diyorlar. Yani, ‘paran varsa okursun yoksa okumazsın’ diyorlar. Hatta acı bir örnek verelim. AKP’giller’in MEB’i bir uygulama başlattı bu süreçte. MEB, mevsimlik işçi olarak tarlada çalışan öğrencilere “EBA mobil destek aracı” hazırlamış. Kendilerince öğrencilerin online eğitimden mahrum kalmamasını istemişler. Peki, soralım MEB’e, o öğrencilerin normalde tarlada değil evlerinde olup o derslere katılması gerekmez mi? O öğrencilerin tarlada çalışarak online eğitime katılabileceğini düşünmek insan aklıyla dalga geçmektir. MEB bu uygulama ile öğrencileri online eğitime katmak yerine çocuk işçiliği meşru kılmaktadır.

AKP’giller’in eğitim politikası her zaman olduğu gibi pandemi sürecinde de bilimden uzak, eşitsiz, paralı ve Ortaçağcı gerici zihniyet ile dolu bir eğitim. AKP’giller’in amacı okuyan, bilime ilgi duyan, çalışkan bir nesil yetiştirmek değil. Onların amacı Ortacağcı gerici bir nesil yetiştirmek. Ama biz Halk Kurtuluşçu Liseliler olarak buna izin vermeyeceğiz. Yeni eğitim dönemi yeni bir facia olsa bile biz yılmadan mücadeleye devam edeceğiz, ta ki mücadelemizi zafere ulaştırıp halkın iktidarını kurana ve bu ülkeye bilimin ışığında ilerleyen bir eğitim sistemi getirene dek.

Bizler Halk Kurtuluşçu Liseliler olarak, sizleri de bizimle birlikte Halkın Kurtuluş Partisi saflarında örgütlü mücadeleye çağırıyoruz.

 

Yaşasın Laik, Bilimsel, Eşit, Parasız Eğitim!

Halk Kurtuluşçu Liseliler

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öneri/eleştiri ilet.