22 Ocak 2015 Perşembe

Sınav Başvuru Ücretlerine Yapılan Zamlara Karşı Halk Kurtuluşçu Liseliler’den “Herkese Eşit – Parasız Eğitim” Eylemi

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin, 2015 yılının başında Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) başvuruları için ödenecek paralara zam yapıldığını açıklamasının ardından İzmir’de Halk Kurtuluşçu Liseliler “Sınav Bahanesiyle Toplanan Paralara Hayır! Herkese Eşit-Parasız Eğitim!” sloganıyla bir eylem gerçekleştirdi.
17 Ocak Cumartesi günü saat 14.00’da Karşıyaka İzban önünde toplanarak Çarşı boyunca “Herkese Eşit Parasız Eğitim”, “Emek Hırsızı ÖSYM”, “Demokratik, Laik, Parasız Eğitim” sloganlarıyla yürüyüş yapan Halk Kurtuluşçu Liseliler Çarşı girişinde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamada ÖSYM, YÖK, MEB gibi eğitimden sorumlu kurumların el birliğiyle parası olmayan okumasın mantığıyla hareket ettiğine dikkat çekilerek herkesin yeteneklerine göre değerlendirileceği, eşit-parasız-demokratik-laik bir eğitim sistemi için mücadele edileceği vurgulandı.
İzmir Halkı tarafından olumlu tepkilerle karşılanan eylem “Eşit, Parasız, Bilimsel Eğitim”, “Yaşasın Gençliğin Devrimci Mücadelesi” sloganlarıyla sonlandırıldı.
Açıklamanın tam metni:
 SINAV BAHANESİYLE TOPLANAN PARALARA HAYIR!
HERKES İÇİN EŞİT, PARASIZ EĞİTİM!
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi, 2015 yılının başında Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) başvuruları için ödenecek paralara zam yapıldığını açıkladı.
2014 yılında 40 TL olan YGS Yükseköğretime Geçiş Sınavı ücreti 2015 yılında 50 TL oldu.
Her oturum için ayrı ayrı alınan, 2014 yılında 25 TL olan LYS Lisans Yerleştirme Sınavı ücreti 2015 yılında 30 TL oldu.
2014 yılında 10 TL olan Sınavsız Geçiş Başvuru Ücreti 2015 yılında 15 TL olarak %50 zamlanmış oldu.
Bunlar da yetmiyormuş gibi ÖSYM, adaylar başvuru merkezi veya sınav koordinatörlükleri aracılığıyla başvuru yapacak olursa 3 TL ve şifre almak için 5 TL ödeyecek. Geçmiş yıllarda üniversite sınavlarına giren ve sistemde kaydı bulunan üniversite adaylarının da fotoğraf güncellemek için 10 TL ödemesi gerekiyor.
Yani, YGS ve LYS’nin tüm oturumlarına katılacak olan bir öğrenci 200 TL ödemek zorunda. Bunun haricinde şifre almak, başvuru yapmak, fotoğraf güncellemek için de 18 TL ödemek zorunda bırakılıyor. Sınava girmeyecek olanlar bile para ödemek zorunda.
Asgari ücretin “açlık sınırının altında” olduğu, yani asgari ücretle çalışan bir vatandaşın devlet eliyle aç bırakıldığı ülkemizde yıllardır gerek ÖSYM, gerek YÖK gerek de MEB “parası olmayanın okuyamayacağı” bir eğitim sistemi için el ele vermiş çalışıyorlar.
12 yıllık eğitim hayatını birkaç saatlik sınavlarla ölçmek zorunda bırakılan, sınava hazırlanmak için birer yarış atına çevrilerek hayattan soyutlanmaya zorlanan, dershaneler aracılığıyla soyulup soğana çevrilen öğrenciler 2015 yılı itibariyle yine “parası kadar okumaya” teşvik ediliyor. Ortaçağcı düşüncelerle kafası bulandırılmış müritler yetiştirmek için günden güne gericileştirilen, laik bilimsel olmaktan uzaklaştırılan eğitim sistemi böylelikle Tayyipgillerin ve yandaşlarının küplerini dolduracakları bir fırsat oluyor aynı zamanda.
ÖSYM’nin bu piyasacı, soyguncu tavrına karşı bizler; temel insan haklarından biri olan eğitimin herkes için eşit ve parasız olması gerektiğini savunuyoruz.
Sınav başvuruları için yapılan zamların geri alınmasını istiyoruz!
Parası olsun olmasın herkesin yeteneklerine göre değerlendirilip yönlendirildiği bir sınav ve eğitim sistemi istiyoruz!
Yaşasın Eşit-Parasız-Bilimsel-Laik Eğitim Mücadelemiz!
 Halk Kurtuluşçu Liseliler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öneri/eleştiri ilet.