18 Ekim 2019 Cuma

YÖK gençlerimizin geleceğini çalmaya devam ediyor

12 Eylül faşist darbesinin ürünü YÖK, geçtiğimiz günlerde 14 bölümün üniversitelere yetenek sınavı yerine merkezi yerleştirme ile alınmasına yönelik bir ön karar aldı. Buna göre öğrenciler "çizgi film, grafik, grafik resimleme ve baskı, grafik tasarım, moda giyim tasarımı, moda tasarımı, moda ve tekstil tasarımı, rekreasyon, spor bilimleri, spor yöneticiliği, tekstil, tekstil geliştirme ve pazarlama, tekstil tasarımı, tekstil ve moda tasarımı" bölümlerine girmek için daha önce üniversitelerin açtığı yetenek sınavlarıyla değerlendirilirken, artık merkezi olarak yapılan üniversite sınavlarına göre yerleştirilecek. 
Bu şu anlama geliyor; eğitim programı doğrudan bu bölümlere yönelik olan ve üniversite sınavına yönelik bir ders programına sahip olmayan meslek liselerinden mezun “yetenekli” öğrencilerin, aldıkları eğitimler doğrultusunda yükseköğretim kurumlarına yerleşmesi zorlaştırıldı. Aynı zamanda, AYT (Alan Yeterlilik Testi) derslerini diğer liselere göre daha az alan meslek liseleri, güzel sanatlar liseleri ve spor liselerinde eğitim gören öğrencilerin üniversitelerde okuma olanakları kısıtlandı.
Alınan bu karar üstüne güzel sanatlar fakülteleri ve spor fakültelerinden çıkacak insanların daha niteliksiz olacağını belirtmek isteriz. Çünkü daha önce yetenek sınavında alınacak bir öğrenci onlarca ve hatta yüzlerce kişi arasından elenerek, o bölümün kriterlerine göre seçilerek bölüme alınıyordu. Şimdiki karar üstüne artık bölüm hakkında bilgisi olmayan bir öğrenci de bu bölüme girme hakkına sahip olacak, bu da yetenek sınavı yerine üniversite sınavı ile girmiş bir bireyin mezun olduktan sonra yüksek oranda kötü işler çıkarmasına sebep olacaktır.
 Eğitim sisteminin her fırsat bulunduğunda değiştirilmesi zaten öğrencilerin tümünü, onların ailelerini ve eğitimcileri perişan etmiş durumdayken, bu karar ilgili gençlerin geleceğini karartmak demektir. Bu durum daha önceki senelerde katsayının kalkmasıyla dezavantajlı duruma düşen ve bu ilgili bölümlerden mezun meslek lisesi öğrencilerinin eğitim hayatının daha da dezavantajlı duruma düşmesine sebep olacaktır. 
 Bilimde, sanatta, zanaatta, sporda zaten yeteri kadar ilerleyemeyen ülkemiz ve gençliği, bu kararla bir darbe daha almıştır. Her yıl güzel sanat fakültelerinden, spor bölümlerinden mezun olan yüzlerce öğrenci, şu anki iktidarın eğitim uygulamaları-darbeleri sebebiyle zaten ilk hedef olarak yurtdışına gitmeyi planlamışken bir de böyle bir kararın alınmasının mantığı nedir? Hep birlikte göreceğiz ki bu uygulama, ilgili bölümlerde ciddi bir yaralanmaya sebep olacaktır. 
Bu kararı hiç sıkılmadan, bizleri düşünmeden önümüze koyanlara çağrımızdır:
Asıl mesele gençliktir, asıl mesele gelecektir. Bizlerin hayatı hakkında bir anda, doğru düzgün düşünülmeden böyle kararlar verme yetkiniz yoktur! Sonunda bunun bedelini ödeyen Türkiye'nin gençliği, geleceği ve sizler olursunuz!
Ve şunu da hatırlatalım; bizler ülkemizin, okullarımızın bilimden, sanattan, zanaattan, spordan yoksun bırakılmasına sessiz kalmayacağız. Bulunduğumuz her alanda, biz bu gidişe karşı mücadele edeceğiz. Demokratik, Laik, Bilimsel ve Parasız eğitimi gerçekleştireceğiz. 18 Ekim 2019

YÖK’ü Tarihe Gömeceğiz!
Yaşasın Parasız-Bilimsel Eğitim!
Kurtuluş Partisi Gençliği

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öneri/eleştiri ilet.