21 Ağustos 2019 Çarşamba

KYK Yurtlarına yapılan zamlarla, gençlere bir kez daha 'paranız yoksa okumayın' diyorlar


AKP'giller tarafından günden güne içinden çıkılmaz politikalarla halkımız için zulme dönen, Parababalarının kar hırsına kurban edilip ticarileştirilen, düşünüp sorgulamaya düşman Ortaçağcı'ların ellerine teslim edilip gericileştirilen eğitim sistemimizde öğrencilerin göğüs gerdiği zorluklara bir yenisi daha eklendi bildiğimiz gibi: KYK, yurtlara %20 oranında zam yaptı. AKP'giller iktidarında işçilere %8, memurlara ise %4 zam teklif edilirken, öğrenci yurtlarına ise %20'ye yakın zam yapıldı. Buna göre en düşük 168 lira olan yurt ücretleri, yapılan zamla 200 lira oldu. En yüksek 285 lira olan yurt modelindeki yatak ücreti ise 340 liraya yükseldi. 

Üniversite eğitimi almak için onca imkânsızlıklar içinde başka bir şehre okumak için giden, yüz binlerce öğrenci kardeşimiz KYK'nın zam sürpriziyle karşılaştı. Özel yurtlara  gitmeye imkânı olmayan ve cemaat yurtlarına gitmek istemeyen öğrenciler için yapılan zammın tek bir anlamı olabilir: öğrencileri sokakta bırakmak. Günümüzde elektrikten suya, doğalgazdan ulaşıma, her türlü temel ihtiyaç insafsızca zamlanırken, bir öğrenci için hayatın bu kadar pahalı olduğu bir dönemde okumak fazlasıyla zorken, öğrenci burslarına en ufak bir zam yapılmadan, yurtların %20 oranında zamlanması zalimcedir!
Eğitim-öğretimi desteklemek yerine tökezletmeyi, okumak isteyen gençlere ufuk açmak yerine beyne prangalar vurmayı fıtrat edinenler yapabilir ancak böylesi bir zalimliği. Eğitimde çağ atladık diyenlerdir bugün öğrencilerin barınma olanaklarını zorlaştıranlar, kısıtlayanlar. 

KYK bursu günümüzde 500 lirayken bir öğrenci bu parayla hem yurt parasını ödeyip hem de nasıl geçinebilir? Tek başına bu bursla geçinmek mümkün değilken, ailesinden destek almak zorunda olan bir öğrenci için asgari ücretle geçinmeye çalışan bir aile, daha kendi temel ihtiyaçlarına asgari ücret denilen, açlık sınırın altında olan bir ücreti yettiremezken, çocuğunun eğitimine nasıl destek olacak? 

 İsmi dünya çapında duyulmuş devlet üniversitelerimiz günbegün eğitim kalitesini düşürdü, neden mi? Her yerde mantar gibi çoğalan ve parayla diploma satın alınan özel üniversiteler halkımıza zorla dayatıldı. Alternatif bulamayıp bu üniversitelerde eğitim gören gençlerimize öğrenci değil, müşteri gözüyle bakıldı. 'Parası olmayan okumasın' denilerek gençler eğitimden, bilimden kopartıldı. İşte bu zamlar da, paran yoksa okuma diyenlerin bu zihniyetinin bir ürünüdür.
 Biz Kurtuluş Partili Gençler halkımıza dayatılan eğitimde özelleştirme ve gericileştirme politikalarıyla topyekun mücadele ettik ve edeceğiz. Eşit, Parasız, Laik eğitim mücadelemize, Demokratik Halk Üniversiteleri mücadelemize devam edeceğiz.

Yaşasın Laik Bilimsel Parasız Eğitim!
Kurtuluş Partisi Gençliği


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öneri/eleştiri ilet.